Шивачките от Интендантско обслужване Калофер  протестираха в защита на Ганчо Караджов Шивачките от Интендантско обслужване Калофер излязоха на мирен протест по обед днес пред сградата на предприятието в защита на досегашния изпълнителен директор на дружеството Ганчо Караджов. Според тях уволнението му е политическо и цели новата поръчка, в размер на 20 млн.лева, да бъде дадена на частни фирми и те отново да останат без работа. Досегашният директор Ганчо Караджов бе отстранен още в понеделник със заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев. Мотивът - лошо финансово състояние. Заводът бил натрупал дълг в размер на 3 млн.лева. Шивачките обаче казаха, че това не отговоря на истината. Имало е стари дългове в размер на 1 млн. лева, но клонът в Калофер е на печалба за миналата година:
Иванка Петрова- работник в ИО - Калофер:
"Просто има напредък и останахме изненадани, че господата по-нагоре мислят друго, не като нас. Как си го обяснявате? Ами..., корупция. С нищо друго не мога да го обясня."
Тонка Иванова - главен счетоводител на ИО Калофер:
"За първото тримесечие на клон Калофер печалбата е на 121 хиляди, на второто тримесечие излизаме с печалба на 200 хиляди, а трето тримесечие печалбата е 284 хиляди лева."
Според шивачките отстраняването на сегашното ръководство цели да забави подписването на новия договор за облекла на българската армия. Така поръчката няма да бъде възложена директно на клона в Калофер, а на частни фирми:
Маргарита Бошева, работник в ИО - Калофер-
"Защото знаем, че в момента се подготвя промяна на Закона за обществените поръчки. Сегашният закон, който е за 1 година да работим да сме работили 80 % за армията ние сме изпълнили всички условия и сега отговаряме директно да ни бъде възложена поръчката".
Иванка Димитрова,шивачка в ИО Калофер - "Оставаме без работа. Това за нас е едно голямо притеснение".
По думите на шивачките за две години досегашния директор на дружеството Ганчо Караджов е изправил предприятието на крака, увеличил е заплатите от 350 лв на 650 лв. и назначил два пъти повече работници. Протестиращите заявиха, че ако исканията им не бъдат чути утре от 16.45 часа за половин час ще блокират подбалканския път София - Бургас. Екип от работници ще поиска среща с премиера Бойко Борисов, за да го запознаят с исканията и да търсят съдействие. Протестът на шивачките подкрепи и кмета на града Румен Стоянов. Той каза, че това предприятие дава основния поминък на хората в района и затова в утрешната блокадата на пътя освен жители на Калофер, ще се присъединят и много хора от съседните населени места.