Пациенти алармират:Затварят отделението по хемодиализа към карловската болница Началникът на отделението по хемодиализа д-р Йовка Първанова каза, че има направени няколко предписания от ХЕИ за затваряне, защото отделението не отговаряло на условията, при които трябвало да се работи. Помещенията били крайно неподходящи и това се знаело от години. Освен това персоналът получавал минимално заплащане за много работа. Сестрите напускали и отивали на други места за по-високо заплащане. Според Първанова една сестра се учи в продължение на 2-3 години и повече. По стандарт тя трябвало да извършва до 700 диализи на година, а отделението имало за година около 6 000 диализи. В момента съществуващия персонал било абсурдно вече да поема пациенти. По думите на Първанова най-близкото лечение, което пациентите могат да извършват е в Пловдив. Нейната заплата е била около 1200 лева, а на сестрите около 600 лева. Самата Първанова посочи, че не е успяла да задържи своя екип и много пъти е поставяла пред управителя на болницата проблема за ниското възнаграждение и многото работа. Печалбата на отделението за първите два месеца на 2016-та е 25 000 лева, които постъпвали в бюджета на болницата. Отделението по хемодиализа никога досега не е било на загуба за разлика от други отделения в болницата, в които обаче имало лекари, които си договорили по-големи заплати. Първанова каза още, че някои от пациентите вече се лекуват в Пловдив, други обаче казват, че за повечето от тях пътуването ще бъде трудно и изморително, особено през зимата.
Д--р Първанова и целият персонал са депозирали предизвестие, че напускат отделението от 1-ви юли, потвърди за KarlovoPress.com управителят на болницата д-р Пелев. Той не отрече, че условията в отделението не отговарят на изискванията, но това не било отсега. Имало вариант болните да бъдат преместени в друго помещение, но д-р Първанова и целия екип си депозирали оставките. Пелев подчерта, че с проблема са запознати ръководството на община Карлово в лицето на кмета д- р Емил Кабаиванов и председателят на общинския съвет Теодор Шойлеков, които са заявили, че също се ангажират с проблема. Пелев посочи, че отделението по хемодиализа в Карлово не може да бъде конкурентно на частните отделения в Пловдив, в които заплатите са около 1200 лева и нагоре. Той каза, че има две седмици, в които ще търси решение на проблема, така че отделението в Карлово да не бъде закрито. Доскоро са се обслужвали между 39-42 пациента, а сега са останали 16. Управителят каза, че дори и да се закрие отделението, частните центрове по хемодиализа имат грижата за транспорта и нито един пациент няма да остане не обслужен.
Председателят на общинския съвет Теодор Шойлеков коментира, че по негова молба в момента се извършва пълен одит на МБАЛ "Д-р Киро Попов" в това число и на медицинския център към нея. В най-скоро време местният парламент ще излезе със становище. "Постоянно изисквам документи и се запознавам със състоянието на болничните заведения", каза Шойлеков и подчерта, че е силно притеснен за състоянието на болницата, тъй като с отделението по хемодиализа са обвързани и други отделения в болницата.