"В основата на паметника стои капсула с поставени лични вещи на загинали момчета и момичета. Предстои да бъде направена и паметна плоча, на която това ще бъде записано. Всеки, който ходи в планината и тръгне по маркираната пътека на билото, ще види стотици табелки с имената им. Сред тях е и синът ми, което е моята причина да започна и довърша това дело. В годините съм имал съдействие от представители на алпийските клубове от Стара Загора, Габрово, Пловдив, Смолян, Варна, Бургас. Това означава, че хората са изключително съпричастни, защото познават добре коварството на планината“, коментира пред „Старозагорски новини“ Петко Илиев от сдружение „Св. св. Николай и Панталеймон“. Строежът на православния храм-паметник е продължил 15 години. Завършването му бло почетено с водосвет на 28 юли 2018 -та, съобщава plovdivnow.bg.
За изграждането на каменния храм-паметник в подножието на връх Ботев са помагали и оказвали съдействие туристите от старозагорската алпийска школа – Боян Петков, Жеко Вътев, Костас Канидис, Димитър Толев и още доста жители от Града на липите. Тъй като той се намира в административна област Пловдив, ритуалът по освещаването му на 27 октомври ще извърши пловдивският митрополит дядо Николай, пишат още от старозагорската медия.
Сдружение „Св. св. Николай и Панталеймон“ е създадено с единствената задача да подпомогне изграждането на храма в памет на стотиците загинали туристи и алпинисти в Балкана. Собствеността му няма да премине в ръцете на църквата, тъй като се намира в резерват, поясниха от сдружението.