Сирни Заговезни е най-почитания празник за жителите на Климент. Известен е още като Старчовден, защото някога в Розовата долина са наричали кукерите "старци". Танците, които се изпълняват, кукерите са наследили от техните предци и са съпътствани с песни за здраве и плодородие. Костюмите са характерни, а най-отличителното в тях е маската, която е изработена от цветя, защото предвещава пролетта:
Мано Манов,кмет на Климент: "Маските са украсени с купол цветя и вещаят добра реколта за маслодайната роза, на кръста носим разноцветни прашки с тежки пискюли и благопожеланието е както са тежки пискюлите тъй да са тежки житата по класовете".
Най-голямата атракция по време на празника бяха най-малките кукери, които зарадваха всички присъстващи. За първа година синовете на кмета също станаха част от обичая:
Ваньо, 3 години: "Всички хора да са живи и здрави"
Туристи от различни краища на България имаха възможност да се облекат в
Виктор Петров: "Изключителни емоции получаваш при досега с тези дрехи които носят реално историята на Климент и на България".
Васил Владимиров: "Това се едни прекрасни традиции, които ако може да се запазят още толкова години колкото се празнуват ще бъде прекрасно, защото вече традиции няма, в повечето случаи, ако има някаква традиция тя е променена или изчезнала".
Гостите опитаха от домашно приготвени местни ястия и възпроизведоха традиционния обичай "хамкане" на халва.