На 14 години скриването на дневника е престъпление „Имате ли 14 години? Не, но скоро ще ги навършите и трябва да знаете, че на 14 скриването на дневника е престъпление и може да отговаряте за укривателство на чужд официален документ.” С тези думи се обърна към седмокласниците от ОУ “Княз Александър I” говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя присъства в първия за тази година в Пловдив час на класа, в който прокурори се срещат с деца и им обясняват какво представлява тяхната професия, както и как да се пазят от компютърни престъпления и наркотици.
Примерът с дневника беше даден, за да стане ясно, че на 14 години човек вече носи наказателна отговорност и може да бъде съден. Децата от “Княз Александър I” обаче знаеха това. Но не бяха съвсем наясно, че животът в интернет не е изолиран и встрани от реалния и за него също важат разпоредбите на Наказателния кодекс. „Не се изкушавайте за изпращате заканителни съобщения в месинджър. Заплахите в интернет са като произнесените пред училище на улицата и също са наказуеми”, обясни на седмокласниците Димитър Беличев от Окръжна прокуратура. Той допълни, че почти всички видове престъпност вече са се пренесли в мрежата и когато дете качва снимка от дома си във фейсбук, дава на потенциалните крадци чудесната възможност да разгледат какво има там. И че тагването кой къде се намира също улеснява злонамерените хора, защото те безпогрешно се ориентират за местонахождението и така човек лесно може да стане тяхна жертва.
Децата бяха предупредени и когато практикуват определени игри в интернет, да не отговарят на съобщения, които им предлага срещу един безплатен sms да минат на по-високо ниво. „Съобщението никога не е безплатно и понякога от такова нещо може да бъде източена цялата банкова сметка”, обясниха прокурорите. Седмокласниците чуха и съвета никога да не вярват на мейлове от типа „Паролата на електронната ви поща е изтекла, сменете е я с по-дълга, с повече букви и цифри”. Обяснението е, че обичайно в такива случаи следва искане за изписване на старата парола, уж за да бъде сменена. А така измамникът получава достъп до електронната поща, а отттам и до профилите в социалните мрежи на човека.
Дори ловенето на покемони се оказва опасно, защото и при тази игра се появяват съобщения, които може да източат всички данни на телефона.
Учениците бяха призовани винаги когато някой ги притеснява в интернет, да му пишат, че ще се обадят в прокуратурата. "Ролята на прокурора е не само да хване лошите, да събере доказателства срещу тях, да ги предаде на съд и в зависимост от това, колко са лоши, да влязат в затвора или да получат втори шанс. Целта на нашата професия е да защитим пострадалите от престъплението", обясни окръжният прокурор Румен Попов.
Лекциите на прокурори в часа на класа ще продължат и в други училища, като едно от тях е намиращото се в „Столипиново” „Найден Геров”. Инициативата “Заедно в Час по етика и право” се провежда съвместно от на Апелативна прокуратура – Пловдив и Регионалното управление на образованието за втора година.