Ученици от карловското училище Васил Левски дариха паричния еквивалент на награда от състезание за лечение на бащата на техни съученици. Възпитаниците организираха голям благотворителен концерт за набиране на средства като една част от тях предоставиха на болния родител, а другата ще послужи за реставрация на опасна сграда, намираща се в непосредствена близост до паметника на Апостола на свободата в родния му град.
Отборът на училище "Васил Левски" решил да участва в състезанието "Народните будители и Аз" с цел да спечели първо място и да дари наградата за лечението на бащата на техните съученици Тани и Радина:
Анелия Николова - 11-ти клас в СУ "Васил Левски" Карлово: "Не нямаше
абсолютно никакво колебание.Нашето училище ни учи преди всичко да бъдем хора и да помагаме."
Момчето, чийто баща страда от тежко онкологично заболяване каза, че
семейството му спешно се нуждае от средства, за да може да продължи
лечението на баща му в Турция:
Тани: "Засега с химиотерапия, за да може да се стопира рестежа на
тумора, знам, че вече има в цялото тяло разсейки. Всички тези хоспитализации и лечения струват доста пари и не можем да си ги позволим..."
За да помогнат на Тани, съучениците му са създали фейсбукстраница "Спешна кампания живот за Тодор" и са разкрили две банкови сметки. В началото на следващата седмица ще организират благотворителен концерт, в който ще участват ученици от цялото училище И още една благородна инициатива на децата - преди Великден от концерт те събраха 2000 лева. Половината от тях вече дариха за лечението на болния родител, а другата част ще предоставят на църквата за ремонт на рушащата се сграда в близост до паметника на Васил Левски. Кампанията за набиране на средства за опасната сграда започна в навечерието на 144 годишнината от гибелта на Апостола.Сега предстои да бъде изработен филм:
Ива Тонкова: "Имаме връзка с киноцентър Бояна, изготвяме сценарий, по който те могат да направят филм, с който ще популяризират сградата..."
Карловските ученици ще защитят своя проект на регионално състезание пред експерти и 25 учебни компании от страната.