Ловците откриват сезона на пернатите днес. Дружинките из цялата околия ще се съберат за пилешкия лов, още от вчера навсякъде стягаха курбани и скари. Над 2600 ловци в Пловдивско ще гърмят на воля по пъдпъдъци, гълъби, гургулици, горски бекаси.
Всички ловци трябва да спазват стриктно правилата и мерките за безопасност. Ловното оръжие трябва да се носи в калъф и изпразнено до мястото на ловуване, като не се допуска сглобяването и зареждането му на по-малко от 200 метра от населени места.
По традиция първият ден на лова в Съединение се превръща в истински национален празник. Както всяка година, и тази тамошният шеф на авджиите Гено Чобанов е дал всичко от себе си. Стрелбата ще започне в 5,30 - 6 ч. сутринта и ще продължи до 10 ч., обясни Чобанов. След това кучетата и пушките се прибират и дружинката се събира в ловната спортна база.
Откриването ще бъде ознаменувано с гърмежи на пушки и две черешови топчета. Очакват се да дойдат 300 авджии. За мегалова на полето вече са приготвени два агрегата за ток, четири хладилни витрини и внушителното количество от 200 кг лед. Той е необходим за съхраняването на улова, тъй като се очаква горещо време. Това, разбира се, не бе подминато от местните, които се шегуват и питат да не би авджиите да се готвят за отстрел на бяла мечка.
След първите стрелби, както му е редът, дружинките ще седнат на маса да се почерпят. За купона са приготвени 3 овце на курбан, две диви прасета, отгледани от ловджиите, и едно теле за чеверме.
Най-нетърпеливи са младите, разказа Чобанов. В дружината има 12 депутати, на лов с нея излизат още адвокати, прокурори и бизнесмени. На откриването днес се очаква в Съединение да пристигне шефът на НСО ген.-лейтенант Ангел Антонов. Дружина от 10 души ще води собственикът на транспортна фирма Минуел Петров. Мерника си ще пробва и Боно Попов, който се занимава с производството на хляб "Лозана".
Из голямоконарските полета гърмят още бившият министър на вътрешните работи Йордан Бакалов, бившият полицейски шеф, сега хотелиер Илиян Йорданов. В компанията му на сбирките идва и бившият депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов, който му е братовчед. Нашата дружинка е най-многобройна и най-сплотена, хвали се Чобанов.
В Съединение се надяват на богат улов на пернати. Сушата е прогонила пъдпъдъците из влажните места, но ние се грижим добре за дивеча - храним го, наляхме и големи площи с вода и това го задържа в района, разказа Чобанов. Затова се надява сега авджиите да се радват на добър отстрел.
Край Раковски по пъдпъдъци и гургулици пък стрелят бившите шефове на КАТ и местното Районно Аркадий Николаев и Йордан Ставрев. В дружинката там е и кметът на община Раковски и бивш депутат Павел Гуждеров.
Днес 1385 авджии от ЛРС „Сокол 1893” в Пазарджик също ще излязат по ловните полета край града. Те ще нарамят пушки още с първите слънчеви лъчи. Председателите на дружинките ще проверят всички присъстващи за наличието на ловен билет, членска карта и документ за носене на ловно оръжие и ще попълват разрешителни преди началото на ловния излет. Задължително се провежда и инструктаж на участниците в лова, обясни шефът на ЛРС "Сокол 1893" Евгени Абаджиев. След това председателят гръмва с пушката и пожелава наслука на колегите си, които с пушки в ръце тръгват по слънчогледите и стърнищата.
Първият ловен излет за сезона е докъм 9 часа. Откриването е да гръмнем и после да седнем около масата за раздумки, коментират местните ловци. В тазгодишните жеги се очаква да приключи и по-рано, тъй като четириногите помощници могат да получат топлинен удар. Горещините са истинско изпитание за кучетата, които се охлаждат единствено чрез езика си. Затова и авджиите се грижат за тях, като им осигуряват вода.
Дни преди началото ловците от всички дружинки обиколиха ловните си полета, за да видят на кои места пернатият дивеч е най-много и къде ще има по-голяма слука. Най-важно при птичия лов и най-вече при гургулик е разучаването на ловното поле, където ще се обстрелват птиците. Това е и причината председателят на ЛРС „Сокол 1893” цяла седмица поред да обикаля слънчогледите, за да избере къде да ловува на откриването. Години наред той предпочита първият излет да бъде на гургулица.
Най-чести ловни практики при лова на пернати са издебване в слънчогледовите ниви или притаени под някое самотно дърво по средата на полето, където птиците спират да починат. Следващата ловна практика е да се стреля гургуликът в полет, за което се изисква голям майсторлък. По птиците се стреля при полет над слънчогледовите ниви или пък вечер се изчакват в края на гората, когато се прибират към гнездата си. Обстрелът на гургулик в полет е доста труден и се изискват завидни умения, като се има предвид скоростта, която достига до 70 км в час.