Близо три дни карловското село Кърнаре бе без ток. Собственици на търговски обекти алармираха, че имат големи загуби, а местните жители не можеха да обслужват най-елементарните си битови нужди. В селото живеят около 1000 души. Най-потърпевши от липсата на електрозахранване бяха собствениците на хранителните магазини и заведенията за хранене.
Мариела Димова: "Всичко се разваля, негодно за употреба, за храна...сладоледите са на вода - страшна работа. Месото, млечните продукти? - всичко е развалено, надуват се, миришат на кисело и ги хвърляме".
Мария Йоана: "отразява се много зле, няма хора които да идват да консумират от заведението понеже няма какво да консумират. Нищо не можем да направим, да си сготвим защото повечето хора готвят на ток...."
Заради липсата на ток единият от хранителните магазини в селото днес бе затворен. Над 150 обаждания за размразени фризери и развалена храна е получил кметът на селото. Според него причината за проблема е в некачествената експлоатация на захранващата електропроводна мрежа, която е собственост на държавното дружество ВМЗ Сопот:
Боньо Бонев, кмет на Кърнаре: "Казват, че електропроводната мрежа на която се намираме тука е собственост на ВМЗ Сопот и би било редно и тя да си поддържа и трасето. Снощи до късно работиха до осем часа работиха, имаше само един представител на ВМЗ, другите бяха всичките от ЕВН".
От електроразпределителното дружество казаха, че техни екипи работят по отстраняване на авария, въпреки че електропроводната мрежа не е тяхна собственост. Ако постъпят клиентски жалби те ще бъдат разгледани с приоритет:
Крум Косев - говорител на електроразпределителното дружество: "Информирали сме колегите, предложили сме и изпратили на място техническа, експертна помощ с наши групи, екипи, с материали и техника, за да можем да помогнем така, че аварията да бъде отстранена максимално бързо...."
Хората са категорични, че ще искат обезщетение за загубите. Кметът на селото каза, че вече е потърсил съдействието на общинският кмет, който да лобира, за да може ВМЗ да продаде мрежата на ЕВН и тя да се поддържа качествено. Изпълнителният директор на ВМЗ инж. Иван Гецов посочи за БНТ, че предприятието вече ще предприеме стъпки за продажба на електропроводната мрежа.