Месец и половина преди започването на розобера, собственици на големи масиви в района на Карловско са силно притеснени, че липсва работна ръка, която ще прибере реколтата. Основната причина според тях е, че площите с розови насаждения през последните години са се увеличили почти двойно. Розовите масиви в община Карлово вече надхвърлят 9 хиляди декара. Така например само около Певците, те са се увеличили с 500 дка за последните две години. Според един от най-големите розопроизводители липсата на работна ръка е в основата берачите още от сега да искат по-високо заплащане за кг/розов цвят:
Станимир Богданов, розопроизводител от община Карлово: "Казваме го рекетират в кавички естествено, но има го това нещо защото и хората знаят, че те са много важен фактор при самото бране на розовия цвят там се изисква максимално бързо да се справи и да бъде ден за ден прибран цвета".
Друга причина, за да има недостиг на хора, които да приберат реколтата е, че много от безработното население вече е заето във ВМЗ Сопот и в голямо частно предприятие в района. Кметовете на населени места от Подбалкана ще искат съдействие от ръководството на държавното дружество:
Богдан Богданов, кмет на Певците: "Само в нашето село има около 1300 дка розови насаждения, което ще покаже че само при нас ще трябват около 1200 човека. Вече имаме разговори с кмета Кабаиванов да разговаряме с ръководството на ВМЗ дали е възможно там където има възможност да дадат отпуски на хората които желаят да се включат в кампанията и така да се реши в известна степен проблема и за другите населени места в община Карлово".
Заради това, че площите стават много, а няма работници, някои които имаха намерение да засаждат рози вече се колебаят дали да го осъществят, а други обмислят да продадат масивите си.