Хора от цялата страна почетоха подвига на Христо Ботев в родния му град Калофер Хора от цялата страна дойдоха днес в родния град на поета и революционер
Христо Ботев - Калофер, за да отдадат своята почит по повод 140-та
годишнина от гибелта му. Мемориалният комплекс, обаче все още не е
ремонтиран и продължава да се руши.Стотици изкачиха стъпалата до паметника на Христо Ботев, за да се преклонят пред неговия подвиг. Гостите на града изразиха огорчението си, че мемориалният комплекс е в окаяно състояние:
Георги Михайлев: "Толкоз ли кметицата нямаше време и пари и средства
да направи стълбите".
Николай Димитров: "Има опасност дори човек да се пребие, вижда се че това не се поддържало година наред, гледката е отвратителна".
Кметът на Калофер каза, че парите за ремонта на мемориалния комплекс в
размер на 300 хиляди лева са били отпуснати от правителството още през
февруари, но община Карлово забавила стартирането на обществената поръчка:
Румен Стоянов - кмет на Калофер: "Вината е в община Карлово. Тази
процедура можеше да бъде много по-съкратена, много по-стегната.На 4 -ти февруари бяхме при премиера, на 24-ти март след една бих казал кавга в община Карлово, с консултанти да ги консултираме започна процедурата, това са 50 дни...."
Заместник кметът на Карлово Данка Люртова каза за БНТ по телефона, че
общината за първи път провежда такъв тип обществена поръчка. Трябвало е и време, за да бъде уточнено дали мястото, в което се намира мемориалният
комплекс е от национално или местно значение. Кметът на Калофер посочи, че едва вчера е станало известно, че вече има избрана фирма изпълнител, която да извърши ремонта.
Слово за Ботев произнесе областният управител на Пловдив област Здравко Димитров.