Специално за читателите на KarlovoPress.com и зрителите на телевизия ЩЕРЕВ ТВ бриг.ген. Димитър Шивиков даде интервю по повод появилата се информация в медиите, че военна прокуратура е внесла обвинение срещу него във Военния съд в София и, че го грозят от 1 до 10 години затвор, ако бъде признат за виновен, че е злоупотребил с вещи при изпълнение на мисия в Афганистан.
1. Обвинението, което военна прокуратура внесе във Военния съд в София ново ли е?
- Истината е, че това обвинение беше внесено на 16. 09. 2015 г., в деня на официалното започване на регистрацията за местния вот на кандидатите за кметове и общински съветници. По онова време съдът на първа и втора инстанция върна внесения обвинителен акт и сега след малко повече от една година военна прокуратура го внася отново в съда. Това са фактите всеки, който се интересува може да направи сравнение от тогава и сега, за да се увери за какво става въпрос.
2. А защо според вас ВОП отново вкара в съда това обвинение?
- Не мога да дам еднозначен отговор на този въпрос. Може би ВОП София е успяла да събере неоспорими доказателства за това в рамките на тази една година.
3. Очаквате ли съда да го върне отново?
- Очаквам в крайна сметка правдата да възтържествува и да се приключи един път завинаги с очерняне на името ми. Решението е на софийският военен съд дали ще даде ход или ще вземе друго решение.
4. Наясно ли сте за себе си вече, кой или кои хора провалиха кариерата ви на военен и продължават да се опитват да петнят името ви?
- В голяма степен на достоверност разбрах от къде дойдоха всички тези неприятности, но докато се води този процес аз съм с вързани ръце, когато приключи ще си търся правата в българския съд. В общи линии от хора с обвързаности, изпълняващи чужда воля, хора готови в името на личното издигане или спасяване са готови на всичко. Това са онези, на които вярвах безрезервно, които бяха плътно до мен и, които са злоупотребявали с името ми.
4. На президентските избори категорично заявихте публично, че подкрепяте Румен Радев, защо го направихте?
- Защото след толкова години на лутане, заблуда, измама и стремеж от управляващата клика да запази само и единствено за себе си правото да бъде водач на българския народ, взех за себе си решение да помогна с каквото мога и мисля, че дадох и аз принос за победата на генерал Радев в надпреварата за президентските избори. Искам най-сетне и у нас да започне истинската промяна. Да се върне правото на хората сами, честно да определят кой да го води в превратностите на живота.
5. Прави впечатление, че продължавате да се интересувате от обществено- политическия живот в страната?
- Не само прави впечатление, аз не съм преставал да се интересувам и когато бях в активна служба и сега продължавам да се интересувам, дори когато сметна, че има какво да кажа го казвам на висок глас.
5. А продължавате ли да следите какво се случва с българската армия?
- Следя разбира се, защото животът ми е тясно и неизменно свързан с българската армия. Изживявам всичко, което се случва в армията и се гордея, че тя все още е институцията с най-висок рейтинг на одобрение и, че в нея служат достойни мъже и жени, отдали се на служба в името на народа си и отечеството.
6. Как си обяснявате факта, че за бригадите в Карлово и Казанлък се набират общо 300 военнослужещи?
- В последната година от бригадата напуснаха огромен брой колеги по различни причини и това доведе до проблеми от рода на некомплект на личен състав т.е. нарушава се възможността от изпълнение на задачите. Хубаво е, че е обявен нов конкурс за набиране на желаещи за военна служба. Надявам се да има кандидати.
7. Кои са най-големите проблеми пред БА към настоящия момент?
- Смятам, че в общи линии проблемите са ясни, особено за тези хора, които живо се интересуват от българската армия. Ето защо не бих желал да отегчавам уважаваната от мен Ваша аудитория, но ще посоча само, че е крайно време тези, които в момента са командири в армията да разберат, че най-важният елемент от структурата, наречена българска армия, е личният състав т.е. хората с пагони на раменете. Те искат да имат за командири лидери, на които да вярват, които да обичат и, които да следват, а не поставени лица, които ги интересува само личната кариера и пенсиите.
8. Какво работят повечето от военните след като се пенсионират? Смятате ли, че повечето от тях заемат достойно място в обществото?
- За мое огромно съжаление повечето от тях трудно намират работа, отговаряща на техните знания, опит и способности. Според мен не намират достойно място в обществото след напускането на армията голяма част от колегите.
9. А военнослужещите от запаса и резерва?
- Да бъда честен не мисля, че колегите от запаса навсякъде са активни. Чест прави на колегите от региона, че са обществено активни и участват в множество мероприятия за издигане ролята на българската армия във възпитанието в родолюбие и всеотдайност в името на народа и Родината на младото поколение.
10. Предстоят предсрочни избори. След надпреварата за общинския стол в Карлово, обмисляте ли да участвате в националните избори?
Най-хубавото на изборите е, че ние, избирателите, имаме винаги шанса да посочим и изберем, кои да ни представляват във властта и как да ни управляват. Надеждата ми е, че народът ни се отърси от страха и чувството за обреченост, че друг определя съдбата му, и повярва в собствените си сили. Дано тази енергия на промяна продължи и отрази на тези избори. Да върнем съдбата на България в собствените ни ръце, а не чужди сили да ни я определят. Скоро ще се разбере и ще чуете от мен дали ще участвам в изборите. Позволете ми да поздравя всички жители на община Карлово и Вашите читатели с Новата 2017- та година и им пожелая крепко здраве, вяра и надежда в доброто, сила и енергия в борбата им за достоен живот.