МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлово ще продължи да се ръководи от досегашния си управител д-р Христо Пелев, тъй като предложението за неговата оставка на редовно заседание на Общинския съвет днес не събра нужните 17 гласа, които представляват 50 на сто плюс един от общия брой съветници 33. Лошото финансово състояние на болницата и напускането на много специалисти, лекари и медицински сестри са основните мотиви заради, които председателят на местния парламент Теодор Шойлеков поиска оставката на управителя.
От общо 25 присъстващи съветници, 14 гласуваха за оставката на управителя на болницата, седем старейшини се въздържаха, други четирима бяха против освобождаването. Иван Трифонов, общински съветник от коалиция Възраждане на община Карлово посочи, защо неговата група е гласувала с въздържал се: "Нашата група съветници гласувахме нито за, нито против, тъй като по време на тричасовите дебати не чухме никаква перспектива за бъдещето на болницата. Нашата група твърдо не харесва сегашния начин на управление, но и не беше направено ново предложение, което да даде бъдеще на болницата". С въздържал се гласуваха и двамата общински съветници на ДПС: "След изслушване на колегите си, на управителя на болницата, на д-р Милушева и на кмета Емил Кабаиванов не можахме да преценим коя страна е права, тъй като бяха изнесени много факти, които трябва да се проверят, поради тази причина гласувахме с "въздържал се", каза за KarlovoPress.com общинският съветник от ДПС Джемил Караали. С против гласуваха четиримата общинските съветници от групата на коалиция "Обединени за нашата община". Междувременно заседанието започна с 27 общински съветници, но по време на поименното гласуване за освобождаването на управителя на болницата в залата бяха 25 старейшини. В началото на заседанието председателят съобщи защо някои от съветниците, които отсъстват по уважителни причини. Имаше обаче съветници, за които не стана ясно защо не присъстват на заседанието и защо точно преди тази точка напуснаха залата. Със "за" гласуваха председателя на ОбС Теодор Шойлеков, присъстващите общински съветници от ГЕРБ, съветниците Светлозар Янков, Бонка Карчева, Тошко Стоев от коалиция "Обединени за нашата община", Андон Андонов от НФСБ и всички общински съветници от БСП.
По време на заседанието председателят на общинския съвет посочи, че продължават да напускат медицински кадри, няма хирургично отделение, а другите отделения работят с кадри на санитарния минимум. По думите му за последните 1,5 - 2 години са напуснали над 15 лекари и също толкова медицински сестри. Кметът на Карлово призна, че болницата има проблеми, но те се отнасят до всички общински болници. Причината според него е в лимитираните бюджети и ниските цени на клиничните пътеки. Същите причини за проблемите на болницата посочи и управителя на лечебното заведение д-р Христо Пелев. По време на дебатите бе дадена думата на завеждащ инфекциозното отделение в болницата д-р Анета Милушева. Тя опроверга казаното от кмета и управителя като посочи, че проблемът на болницата не е е в лимитите и в липсата на средства, а в дейността й, тъй като всички отделения са под въпрос дали ще продължат да съществуват заради недостатъчния медицински персонал.
Общинският съветник Тошко Стоев от коалиция „Обединени за нашата община” предложи съветът да гласува освобождаването на сегашния управител, той да бъде назначен за временно изпълняващ в срок от три месеца, като през това време се организира конкурс за нов управител. Ако желае д-р Пелев би могъл да участва в конкурса наравно с дурги кандидати, ако има такива. В крайна сметка присъстващите на заседанието съветници от ГЕРБ, цялата група на БСП, част от групата „Обединени за нашата община” подкрепиха докладната на председателя Теодор Шойлеков, но предложението не събра нужните 17 гласа, които представляват 50 на сто плюс един глас от общия брой съветници, които в Карлово са 33-ма.
Очаквайте репортаж от дебатите за освобождаването на управителя на карловската болница. Продължаваме да следим темата.