Атрактивна възстановка на основаването на град Калофер от легендарния Калифер войвода представиха днес членове на родолюбиви организации и сдружения от цялата страна. Спектакълът се разигра в местността Бяла река до екоцентър Джендема, където до 15-ти век е съществувал Звъниград, предшественик на Калофер.Над 60 мъже и жени облечени в автентични носии участваха във възстановката. Те пресъздадоха легендата за сватбите на хайдутите от четата на Калифер войвода. Според преданието мъжете избирали най-красивите девойки и крадяли за свои съпруги. Момите обаче не били против, защото не можели да устоят на чара на смелите хайдути.
Димитър Мирчев - председател на сдружение "Калиферови хайдути" : "И това е тяхната така да го нарека необичайна за хайдутите стратегия, която използват отивайки на Великден на хорото в Сопот и под определен сигнал грабват си така да се каже по една мома, натоварват си я на конете и я водят в Кабофер, заселвайки, основавайки селището. Защо от Сопот са взимали момите знае ли се? - абе има така да се каже предание което съм чувал и аз и чел хубави били сопотненки та затова...."
В ролята на основателя Калифер Войвода влезе 38 годишният Горан Гончев
Горан Гончев - "Какво му е коствало, това което коства на всеки един, който може да се нарече българин. Той е бил мъж, той е бил воин, той е защитавал родината си и е създал Калофер".
По време на празничните възстановка имаше и занаятчийско изложение на майстори от Калофер и карловския край.