Зеленчукът бяло дъбенско главесто зеле е бил регистриран през 1970-та в Българската академия на науките род №5. Сортът е известен още под наименованието "Дъбене №5". Отглежда се само в това село. Според местните хора зеленчукът е изключително вкусен и крехък, подходящ за салати и всякакъв вид ястия:
Христо Перов: "Сортът е мек, не е кочинат и става за кисело зеле отлично, не се скапва както другите сортове и си остава без да е пластмасов....."
През последните години жителите на Дъбене отглеждат уникалния сорт в по-малки количества и само в дворовете си, тъй като търсенето е предимно от околните села:
Яна Делимаринова: "Аз у дома например съм посяла малко колкото за нас и малко, ако има да се продаде, да се продаде, като не ще остане на кокошките".
Едно от най-приготвяните ястия е туршията:
Ганчо Панчев: "Като се слага и цветно зеле, чушки, карфиол, праз и други работи, та става туршията много хубава зимата за ракията".
По време на празника беше представена кулинарна изложба на различния ястия приготвени от уникалния сорт зеле. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха над 15 фолклорни състави от община Карлово.