(ВИДЕО) СОУ "Христо Проданов" отбеляза 73 години от рождението на големия алпинист Христо Проданов Днес се навършват 73 години от рождението на Христо Проданов, първия българин, покорил връх Еверест без кислороден апарат. В родния му град Карлово, ученици и негови близки приятели отбелязаха рождената му дата. Те предложиха да бъде направен музей в чест на алпиниста. Вдъхновен от подвига на Христо Проданов, бивш ученик на училището в Карлово носещо
името на човека покорил Еверест, реши да организира среща-разговор с близки приятели на алпиниста:
Борис Михайлов: "Върховете, които искам да покоря това не са задължително върхове в планината. Щом имам желание да направя нещо такова, това е един мой връх в реализирането ми като човек".
За приятелите на Христо Проданов, най-ярките спомени, които ще останат завинаги в сърцата са моментите, в които са катерили заедно.
Марко Билюков:"Катерихме на Врацата. Бях пуснал моите момчета да катерат, аз бях останал сам, той дойде отнякъде, както винаги е от по-бързичките и вика какво правиш, викам момчетата катерат, а ти какво правиш, викам ми стоя, той вика тръгвай с мене и тръгнахме малко по-късно от другите момчета по стенат на Врацата, колегите знаят кой е този масив,
врачански катерачен и от последни излезнахме първи".
По време на срещата алпинистът Петър Даскалов припомни, че общата скръб за Христо Проданов след смъртта му е била съизмерима със скръбта след обесването на Васил Левски. "Карлово е длъжник на Христо и затова нека докато още има живи сред нас и пазим спомени за него, да направим едни проект и да осъществим музей в негова чест", предложи Даскалов и дари на директорката на училището Мариана Маринова снимки с Христо Проданов. По-рано през деня с шествие от СОУ "Христо Проданов", ученици и преподавтели поднесоха цветя пред бюст паметника на българския алпинист.