За поредна година в карловския квартал Сушица спазиха вековната традиция на Ивановден да бъдат изкъпани булките, които са сключили граждански брак през изминалата година, а след това всички Ивановци. Тази година в ритуала наречен Къпанак трябваше да участват 5 булки. Бяха изкъпани само 3 от тях, тъй като едната чака дете, а другата е болна. Първа бе Иванка Титова, защото е именничка:
Иванка Титова - "Вълнението е много голямо, чувствам се много добре, времето е е с нас слънчево е, макар, че водата е много студена..."
Изкъпаните булки изразиха надежда, че и техните деца ще продължат да спазват традицията:
Надежда Докторова - "Както виждам тя и сега се радва на тази традиция за в бъдеще мисля, че повече от мен, с повече ентусиазъм дори, ще я спазва".
В годините, когато не е имало сватби, мъже са се преобличали като булки, за да се спази обичая:
Георги Андонов: "Правим всичко възможно, за да запазим българщината и трябва да ви кажа, че квартал Сушица е едно от малкото населени места, където прираста на население е по-голям".
Голямото къпане започва, когато в коритото на чешмата влезнат Ивановците:
Иван - "И е много полезно за здравето, за населението и за абсолютно всичко и за берекет на самото село".
Празникът завършва с къпане на всички хора и гости на площада, които са дошли да уважат столетния празник. Тази година бе изкъпан и кмета на Карлово Емил Кабаиванов.