В Карлово започват събитията от възпоменателното отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски В Карлово започват събитията от възпоменателното отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски. Това съобщи в предаването „Часът на Карлово” на Радио „Фокус”- Пловдив директорът на СУ „Васил Левски” Мариана Манчева. На 12 февруари, от 13.15 часа в СУ „Васил Левски” ще бъде представен сборникът „Откровения – 2”, който включва творби на ученици. Някои от тях се представят за първи път. Същият ден, от 17.30 часа в Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров” ще бъде представена изложба на ученици от същото училище ”Моето творчество, вдъхновено от личността на Апостола”. „През дните преди 19 февруари традиционно правим равносметка на това, което сме постигнали”, каза Мариана Манчева. „Това, което ме впечатлява в учениците ми, е тяхната критичност към всичко, което се случва с българското общество – те са непосредствени и открити”, посочи Манчева. По думите и те пишат много критично за онези чисти взаимоотношения между хората, за които се е борил Левски. Всичко това отива на белия им лист и есетата им стават много силни като послания. Малките ученици пък изразяват отношението си към него с много любов. „Всяка година има много лични творби и това е така, защото карловските деца ежедневно живеят с онова, което Апостолът ни е завещал. Нашият град може би е малко по-различен от останалите градове в силата си да опитваме да съхраним това, което той ни е завещал”, добави Манчева. Всички там усещат задължението да правят всичко това, което Левски е завещал и от най-ранна детска възраст те пишат и рецитират стихотворения за него.
Карловските ученици не приемат обесването на Левски като нещо трагично, а като началото на безсмъртието му. „Ако я нямаше тази смърт, нямаше да има и това безсмъртие”, каза още Мариана Манчева.
На 13 февруари, от 11 часа, в зала „Васил Караиванов” в Карлово ще има урок по родолюбие „Той крачи още по земята”. На следващия ден – 14 февруари, от 17.30 часа, в същата зала ще се проведе литературна вечер, с участието на писателя Желяз Кондев, автор на книгата „Апостолът на българите”. Пак там, на 15 февруари, от 17.30 часа ще бъде представена още една книга – тази на проф. Пламен Павлов „Левски: Другото име на свободата”. На 16 февруари, от 18 часа, в зрителната зала на НЧ”Васил Левски-1861” ще бъде представен спектакълът на учениците от едноименното училище „И сърните пият вода от стъпките му”.
На 18 февруари, от 18 часа, на площад „Васил Левски”, ще има възпоменателна церемония по повод 145 години от гибелта на Апостола. На 19 февруари денят за карловци започва с архиерейска света литургия и панихида в памет на Левски в храма „Света Богородица”, от 9 часа. От 11 часа, на площада има възпоменателен митинг поклонение, с поднасяне на венци и цветя през паметника на героя и шествие до родната му къща. От 12 часа, в НМ”Васил Левски” ще бъдат отбелязани 140 години от смъртта на майката на Левски Гина Кунчева.