Поради липса на средства мемориалният комплекс не беше ремонтиран близо 30 години. С отпуснатите от държавата 300 хиляди лева са поправени стъпалата водещи до паметника на Ботев, осветлението и шадравана.
Румен Стоянов - кмет на Калофер: "Защото той не е работил може би повече от 25 години ефективно. А сега както го направихме може някак си нескромно да прозвучи, но не виждам другъде къде има такъв шадраван с такова водно огледало, с цветовете на България."
Първи по ремонтираното стълбище преминаха участниците от Международния пробег за мир.
Андрей Стефанов - представител на България в международния отбор за пробег за мир: „Да уважим духа на Христо Ботев. Неговата мисия много ми харесва, той е от тези романтици революционери, които в днешно време са много рядкост."
Боряна Колева - турист: "Всеки българин трябва да идва тук колкото се може по-често. Човек се чувства по-различен начин когато е тук, особено когато види паметника."
Най-доволни от ремонта на паметника са жителите на града.
Ваня Кръстева - жител на града: "Не може да не съм щастлива при факта, че стълбите са ремонтирани и вече всичко е наред и фонтана е чудесен, вечер особено свети в различни цветове и е атракция за малки и големи."
Предстои и официално откриване на мемориалния комплекс.