Представители на БАН поднесоха венец пред бюст паметника на генерал Владимир Вазов в Сопот Генерал Владимир Вазов е велик българин и пример за подражание. Преди 148 години на днешния ден се ражда ген. Владимир Вазов, български воин, генерал-лейтенант, извоювал блестящата победа на българската войска при Дойран през Първата световна война. Дойранската епопея трае от 1916 до 1918 г. и завършва с тридневните боеве, 16-18 септември 1918 г., при което една единствена българска дивизия, Плевенската ръководена от ген. Владимир Вазов, удържа на непрекъсната артилерийска канонада и неколкократните настъпления на пехотата на многократно превъзхождащата ни по численост армия на Антантата, съставена от 4 английски, 2 френски и 1 гръцка дивизия. Срещу българските позиции са изстреляни само за един ден над 350 000 снаряда, в това число и такива с химически бойни газове. Но поради блестящата предварителна подготовка организирана от ген. Вазов, с изкопани в скалите дълбоки траншеи, окопи и скривалища, воините от единствената българска дивизия остават почти незасегнати. В разразилите се ожесточени боеве англо-френско-гръцките войски дават почти 67 000 убити и пленени, срещу едва 500 загинали български воини. Въпреки, че българските политици губят войната, великата победа извоювана при Дойран предотвратява нахлуването на съюзническите войски в България и окупацията на страната ни от тях.
Ген. Владимир Вазов записва името си със златни букви в световната военна история и неговата победоносна тактика на организирането и воденето на битката при Дойран се изучават и до ден днешен във всички военни академии.
Години по-късно, когато в Лондон Британската империя чества победата си през Първата световна война, ген. Владимир Вазов е поканен лично от командващия британската армия на Балканите фелдмаршал Милн. При влизането на ген. Вазов в церемониалната зала фелдмаршал Милн командва: „Мирно, сведете знамената, влиза победителят от Дойран генерал Вазов“.
На днешния ден бюст-паметника на ген. Владимир Вазов в родния му град Сопот беше посетен от представители на БАН. От името на Академията и на нейния председател академик Стефан Воденичаров, венец пред паметника на героя положи Бранимир Ботев. На самия венец беше изписано „На героя на България и победителя при Дойран, с почит Българска академия на науките“.
„България трябва да почита и тачи своите национални герои, защото в днешно време ние чувстваме осезаема липса на истински патриотизъм и национално достойнство и повече от всичко са ни нужни светли примери за изпълнен дълг и любов към родината, каквито има в нашето минало, но все по-рядко се срещат в настоящето ни“, посочи Ботев.
На церемонията по полагането на венеца присъстваха председателят на общинския съвет Карлово Теодор Шойлеков, зам.-кметът на Сопот Николай Новаков, директорът на къщата-музей Иван Вазов Стефан Филчев и общественици.