Отново напрежение в Калофер заради предстоящо закриване на Професионалната гимназия в града. Местните хора настояват училището да се запази, за да може в него да продължат да се обучават ученици в специалностите туристически аниматор и конструиране и моделиране на облеклото.
Със заповед на министъра на образовението и науката от миналата година училището се предлага да бъде закрито поради липса на достатъчно ученици. След получаването на заповедта през юни, кметът на града предприел процедура по обжалването й, защото местните хора поискали училището да се запази:
Румен Стоянов - кмет на Калофер:"Цялото общество тука е настръхнало. При мен пристигнаха няколко хора като тези които са зад мен, гордея се с тях, будни хора дойдоха и казаха кмете ние трябва да направим всичко възможно, но училището да го запазим".
Според жителите на Калофер в професионалната гимназия се обучават кадри, които ще са необходими за развитието на града
Христина Ганова - жител на Калофер - тук се развива туризма ...........хората направиха къщи за гости+ в същото време да има нужда от работници, защото Интендантско обслужване, хората всичките там са хора в тази професия шивачи

В момента в професионалната гиманазия се обучават 2 паралелки - в 11-ти и 12-ти клас. Въпреки че ръководстовто на училището ги е уверило, че след закриването ще бъдат пренасочени в ПГ "Братя Евлоги и Христо Георгиеви" в Карлово те са притеснени, че няма да могат да завършат средното си образование в избраното от тях училище:
Иван Цветков - ученик в ПГ "Иванка Ботева" Калофер : "Ние се притесняваяме да ли в последния момент ще го затвораят, ние се подготвяме цяла година за матури..."
Стефани Боричева: Предполагам, че можехте да изберете друго учебно заведение, но избрахте да учите тук. Защо?- защото ни е удобно приятно ни е да учим тука".
ОТ Регионалния инспекторат по образованието обясниха, че ако има желание от страна на хората и воля от местната власт може да се намери решение на проблема като се развие основното училище в Калофер.