НМ "Васил Левски" все повече популяризира живота и делото на Левски през последните години. Според директорката на музея чужденците не проявяват интерес към националния ни герой, защото не са запознати с живота и делото на Апостола:
Дора Чаушева - директор на НМ "Васил Левски" Карлово: "Ние в най-голяма степен сме виновни да не познават Апостола извън територията на България със своята политика, историци, държавници, така че Васил Левски да стои заедно и наравно с европейски личности като Гарибалди, като Кошут, като Мацини, което той абсолютно заслужава".
До момента е издадена книга за Апостола. Представена беше и изложба в много страни:
Дора Чаушева: Беше представена тази изложба в Америка - в Ню Йорк, в Чикаго, във Вашингтон, за което спомогнаха много наши сънародници..."
С популяризирането на живота и делото на Апостола активно през последните 3 години се занимава и едини от потомците на Васил Левски в родния му град Карлово - Стефан Караиванов. По негова инициатива вече 4 пъти е преиздавана книгата, която най-добре описва отношенията на Левски с Васил Караиванов, който е бил най-довереният му човек:
Стефан Караиванов - потомък на Левски, внук на Васил Караиванов: "Как се е основал в Карлово комитета, как са правили други срещи, действия, деяния. Двамата са били буйни характери и първото нещо, което правят е това да милеят за България, тази революционна дейност е била съвсем от младежките им години".
Стефан Караиванов посочи, че за съжаление до момента не се знае къде са точно оригиналните документи, по които е написана книгата. По думите му след смъртта на автора, негов съсед се самонастанал в апартамената му в София и потулил архива:
Стефан Караиванов: "При което ние водехме доста дела, но така и не ни върнаха нищо. Знаем само, че той го е захвърлил по някакво мазе, таван и до момента не можем да направиме така че да си го върнеме.Това е архив, който е ценен за цялата история на България".
Всяка година когато в родната къща на Левски се отбелязва годишнина от гибелта му по традиция идват ученици от училището носещо името на Апостола в Хасково:
Ван Гуен: "Чувството е много вдъхновяващо, по принцип цялото изживяване да се мине през стаите, да се види къде е живял, къде е израснал, това е целта почитане на паметта му..."
Най-честите посетители на музея са учениците и студентите. През 2016-та той е посетен от 55 000 души, с 8 000 повече в сравнение с миналата година.