Сопотският еснаф започва все повече да привлича занаятчии и хора от страната и чужбина, които искат да усвоят различни занаяти. Изработването на един нож започва с изковаването на острието. Един от най-младите участници посочи, че всеки майстор си има свой стил на работа, но за да направиш хубаво изделие е необходимо да имаш сила, дух и търпение:
Тодор Вартоломеев: "Този в момента е около 8 кг. този чук, острието вече е изтеглено до желаната форма, в момента изпъваме задната част от към дръжката, така наречената опашка..."
След изковаването на острието на ножа следва изпеляване и закаляване:
Тодор Христов: "В момента й правя скосяване. След закаляване пак се работи на нея с по -фини шкурки. За да стане така гладко и огледално трябва да се стигне до финиш 2000."
Най-накрая ножът може да бъде гравиран или да му се направят инкрустации. Участниците посочиха, че в момента в България най-голям интерес има към ловните ножове, а в чужбина търсенето е към изделия, които характеризират собствения стил на майстора:
Тодор Христов: " Макар че съм от България това, което ви споменах скандинавския стил на чуждия пазар най-много им харесва..."
Организаторът на събитието каза, че целта на пленера е не само да се популяризира творчеството на най-добрите ножари в нашата страна и те да обменят опит по между си, но и да може всеки един от посетителите да се докосне до тяхното изкуство:
Евгени Димов - организатор: " Най-малкото това означава, че занаятите се живи и, че българина е жив щом идва на такива събития".
Сопотският еснаф обмисля идеята да организира и есенен пленер за занаятите дърворезба, гравюра и иконопис.