Всяка година в събота преди Сирни Заговезни в Карлово се събират кукери от съседните населени места, за да прогонят злите духове. Празникът е известен като Старчовден и се чества от незапомнени времена. В района на Карлово местните наричат кукерите – старци. А на Старчовден малки и големи излизат на площада, не само за да прогонят злите духове, но и да напомнят на стопаните, че е време да подготвят земята за пролетната сеитба.
Гинка Тодорова - гл. специалист "Култура" в община Карлово:
"Има една характерна поговорка свързана с кукерския празник "Старци дрън, дикел вън", значи щом играят старците следва започващата през пролетта земеделска работа".
Борбата между доброто и злото е в основата на ритуалните игри, а маскираните старци прогонват лошото в хората и природата. Затова и костюмите са изработени от естествени материали като кожа и вълна.
Иван Колев - кукер - от Войнягово:
"Това е с огледала. Духовете като го видят все едно да бягат, огледално нали да избягат от нас
Кукер от Васил Левски:"Това е мустаци от конска опашка. Какво пожелават кукерите на този ден? - живот, здраве, много щастие и да няма толкова лошотия".
Гинка Тодорова: "Със самата маска, която слагаме страшната, ние пречистваме не само околната среда, но пречистваме и себе си и духа си пречистваме затова е важно да дадем прошка - и да вземем прошка.
Най-малкият кукер тази година беше две годишният Димитър от карловското село Климент.