Клисура започна протестна подписка, защото градът бе изключен от Алеята на славата Жителите на Клисура започнаха протестна подписка под надслов" Да съхраним достоверно паметта за героите на Клисура и България". Местните хора са недоволни, че градът бе изключен от Алеята на славата във Военна академия София, където по покана на БАН и Общобългарски комитет "Васил Левски" бяха положени урни с пръст от градовете взели дейно участие в Априлското въстание Копривщица, Панагюрище, Батак, Перущица и Околчица. Кметицата на Клисура също е била поканена да положи шепа свещена земя от града, но още на входа на Военната академия й казали, че за Клисура няма отредено място в алеята:
Генка Тодорова, кмет на Клисура: "Аз съм втрещена меко казано, това е
толкова пренебрежително, толкова унизително отношение към Клисура, един от емблематичните градчета в Априлското въстание".
Местните хора недоумяват как е възможно Клисура да бъде пренебрегната при положение, че е въстанала втора, изгоряла е първа и
е дала десетки герои на България като Боримечката и Ана Козинарова:
Стефан Желязков, изпълнява ролята на Боримечката от 10 години: "Ана Козинарова, жената герой, която хвърли 4-те си деца в кладенеца, това ако не е подвиг и след това и тя скача, заслужен за всякъде, и затова възмущението ни е толкова голямо, на мен и на всички клисурци до един".
Пепа Макавеева, жител на Клисура: "Най-малко очаквахме, че това може да заслужи Клисура и клисурци, защото героизмът на клисурци е неповторим".
Болката на клисурци сподели бивш преподавател в града, който създаде група във фейсбук и изпрати отворено писмо до президента с надеждата, че ще се възстанови достоверността на историята и Клисура ще заеме достойно място в алеята на героите:
Георги Ананиев: "То не е възмущение, то е нещо повече от това да бъдеш
възмутен, така че това е история, историята не бива да се подменя, не бива да се забравя, не бива да се смесва и това съм написал в писмото до президента".
Председателят на Общобългаски комитет Васил Левски обясни, че в алеята на славата били предвидени колони само за петте града и нямало място за повече. За това по предложение на началника на Военната академия бил намерен компромисен вариант:
Васил Василев, председател на Общобългарски комитет Васил Левски: "На това място да бъдат сложени гилзи с пръстта от петте града, а от Клисура, и другите възрожденски градове да бъдат занесени в криптата на военния университет Васил Левски във Велико Търново".
Жителите на Клисура се заканиха, че ако историческата правда
не възтържествува ще протестират като закарат всички черешови топчета пред Народното събрание:
Спас Спасов, жител на Клисура: "Ако те не искат да дойдат при нас ние сме решили да идем при тях. С колко черешови топчета може да отидете? - от 1 до 60".
Местните също изпратиха отворено писмо до президента, председателя на
народното събрание и премиера. До дни предстои да бъде внесена
и протестната подписка.