С нова атракция Карлово ще привлича чуждестранните туристи от следващата година. В една от къщите на комплекс "Старинно Карлово" в града ще се прави демонстрация на приготвяне на домашно сладко от цветовете на маслодайна роза. Идеята се родила от интереса, който проявили японските туристи. Всяка година групи от страната на изгряващото слънце са гости на традиционния празник на розата. Самото приготвяне на уникалното сладко ще започне по време на розобера:
Атанаска Зелямова - аниматор в комплекс "Старинно Карлово": "Рецепта от старите баби, начина, по който са приготвяли сладкото в миналото, тъй като нашият комплекс е обвързан с автентични неща, стремим се да запазваме и съхраняваме тази традиция".
Аниматорите на комплекса посочиха, че сладкото от рози има слабителен ефект и затова трябва да се внимава с прекомерната му консумация, но вкусът му определено трябва да се опита, защото е уникален:
Атанаска Зелямова - аниматор в комплекс "Старинно Карлово" : Сладкото е много приятно и деликатно на вкус, всеки човек по различен начин го определя, тъй като на някои им се струва много сладичко, на други изискан...."
Сладкото от рози задължително се поднася с кафе на пясък, което пък се приготвя на сто годишен меден манган:
Невена Войникова: "На много места съм пила варено кафе на пясък и от мои познати съм слушала, че тука е най-хубавото".
Освен кафе на пясък и сладко от рози, ако желаят туристите могат да се облекат и в автентични носии характерни само за района на Карлово.