И днес в Карлово имаше възпоменателни чествания по повод 143-та годишнина от гибелта на Левски И днес в родния град на Левски - Карлово имаше възпоменателните чествания по повод 143-та годишнина от гибелта му. В църквата "Света Богородица" бяха отслужени архиерейска света литургия и панахида. По време на възпоменателния митинг, ученици от СОУ "Васил Левски" поднесоха гирлянд на славата пред паметника на Апостола. В знак на признателност бяха положени венци и цветя.
Всяка година на тази дата, стотици хора идват в родния град на Левски, за да отдадат своята почит и да сведат глава пред паметника на най-великия българин, борил се за свободата на страната ни. Един от тях бе и ученикът от Карлово Даниел Богдански, който развълнува хиляди, като направи патриотичен късометражен филм за България и използва някои от заветите на Апостола
Даниел Богдански:"Левски винаги е бил нашия ориентир за това какви хора ние трябва да бъдем, винаги е бил най-светлия пример как безкористно човек може да служи на народа си и мисля, че младите хора трябва по-често да започнат да го възприемат като човек с неговите грешки. Не всеки път да го поставяме там горе като пиедастал, който не може да бъде достигнат, защото той е човек".
По традиция в навечерието на годишнината от обесването на Левски, ученици от училището носещо неговото име представят възпоменателен спектакъл посветен на Апостола. Тази година това бе спектакъла "Процесът 1873". В ролята на Левски се превъплъти Георги Протопопов:
Георги Протопопов - ученик на СОУ "Васил Левски":"Аз трябваше да покажа именно решителността на Левски, неговото спокойствие дори когато е бил хванат, когато е бил осъден преди смъртта му. Нашето училище винаги се е опитвало да запази духа на Левски жив, но той никога няма да умре докато ни има нас".
Възпоменателните чествания за Апостола продължиха с шествие до национален музей Васил Левски, където на гроба на Гина Кунчев бяха поднесени цветя. Междувременно Даниел Богдански ни сподели, че съвсем скоро ще бъде готов следващия му проект - видео "Завръщането" от поредицата "Да си върнем българския дух". Този път неговия филм ще бъде насочен основно за хората, които живеят и работят в чужбина. Във втория си филм, Даниел припомня за корените ни и ценностите, защото работата и парите не са смисъла на живота. Смисълът на живота са близките, семейството и родината.