Генерал Шивиков: Не е ли време да спрем да се лутаме и да търсим своята национална идентичност? Това е един от въпросите, които днес във facebook профила "В ПОДКРЕПА НА ГЕНЕРАЛ ШИВИКОВ" поставя самия бригаден генерал Димитър Шивиков. Той честити националния празник на всички достойни българи, като ги приканва да се замислят дали са в състояние да следват заветите, завещани от нашите предци:
"СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ, ГОРДИ И ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ,
изминаха 138 години, откакто на политическата карта на Европа се появи отново след 500 години на робство една многовековна държава, запазила името си през вековете, БЪЛГАРИЯ. Днес всеки един от нас, който носи в сърцето си онзи пламък на надежда и упование, завещан от нашите предци, е длъжен да коленичи пред пантеона на тяхното безсмъртие и жертвоготовност и да изрази по човешки начин своята благодарност към тяхната памет. Аз ви приканвам да се замислим дали сме в състояние да следваме техните завети и гордо да се наречем българи. Считам, че днес ние имаме огромен дълг към тяхната саможертва, защото избягахме от нашите корени и се кланим на чуждата воля. И днес със страшна сила звучат онези сакрални думи на първия възрожденец отец Паисий, запалил искрата на националното възраждане: „О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?“ Питам ви: „Не е ли време да спрем да се лутаме и да търсим своята национална идентичност? Да чакаме указания от силните, които преследват своите интереси!?“ Опитваме се на думи да следваме заръките на нашия Апостол, но в действителност го предаваме, защото той казва, че „Всичко се състои, според нас, в нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия. Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите задружни сили“. Приятели, ние престанахме да се уважаваме, да се гордеем, че сме българи. Та ние се страхуваме да изкажем своята благодарност към всички онези народи и личности, които с цената на живота си донесоха свободата на нас българите. Това е така, защото се страхуваме да изразим на глас онова, което мислим, да бъдем угодни и удобни на „новите ни господари“. Нима думите на Стоян Михайловски не ни удрят като бич и ни карат да се събудим от летаргията на робския ни сън: „Ние, българите, сме освободен народ, но не и свободни човеци“. Свободата е състояние на духа. Коментарите ги оставам на вас, приятели.
В днешния ден ние трябва да сме горди и да имаме самочувствието на народ, допринесъл безкрайно много за развитието на целокупното човечество. Крайно време е да стъпим здраво на напоената с кръвта на нашите национални герои земя, нашето Отечество България и да накараме всички народи да ни уважават като равнопоставени.
Поклон пред паметта на героите ни, загинали за освобождението на България от турско робство. Поклон на руските, украински, фински, румънски и други народи загинали за нашата свобода. Признателност и към Русия, защото само тя се ангажира с война, която за нас е освободителна. Признателност и благодарност към отдадеността на българската кауза на американския журналист Макгахан, английския политик Гладстон, френския писател Виктор Юго, италианския национал-революционер Гарибалди и всички други европейци с гражданска позиция по преживените жестокости от българския народ.
ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!
ЛЮБОВ И ПРЕДАНОСТ КЪМ МАЙКА БЪЛГАРИЯ!
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!"