Столетово е единственото насалено място в България, в което има поставен бюст паметник на един от най-забележителните пълководци в Руско-Турската война и ръководител на българското опълчение. Единствената книга, в която е проследено развитието на целия род Столетови е написана от родственикът на генерал Столетов - Анатолий. Според него паметта на руския генерал трябва да се почита, защото той е един от най-ярките символи на бойното братство между двата славянска народа
Анатолий Столетов: "Най-важното, с което трябва да се запомни е това, че ген.Столетов .много е обичал българския войник, а след битката при Стара Загора е казал, че българите се сражават като герои и умират като герои...."
Своето преклонение към руския пълководец изразиха и жителите на селото.
Паун Паунов: "Той е водел ожесточени боеве за нашата родина и е нагонил турското нашествие от България, така че ние трябва дълбоко да му се покланяме..."
Пред бюст паметника на Столетов бяха поднесени венци и цветя. Събитието уважиха посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, делегация от родния град на бележития руския генерал - Владимир, кметът на общината Емил Кабаиванов, председателят на ОбС Теодор Шойлеков, кметът на Сопот Деян Дойнов, Георги Гергов и представители на местната власт в Карлово. Единствените общински съветници, които почетоха генерал Столетов бяха представители на патриотичните партии и организации в местния парламент. На празника не видяхме да присъства кмета на селото Тодор Иванов.