България отбелязва 145 години от гибелта на Васил Левски. Историците спорят дали той е обесен от османската власт на 18 или 19 февруари по нов стил. Затова и в двата дни има официални чествания.
Откриха паметна плоча на Васил Левски в посолството в Атина
Тази вечер смъртта на Левски почетоха в родния му град Карлово. Гости и жители на града се събраха на площада, за да поднесат цветя пред паметника му.
Много от тях сведоха глави и си спомниха за неговия подвиг и идеите, които проповядваше, а именно за свята и чиста република.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов произнесе възпоминателно слово, в което заяви, че „днес Левски не би ни простил това, че сме разединени, противопоставени и не сме задружни”.
„145 години след неговата гибел ние имаме задължението да загърбим политическото разединение и да се обединим. Да помислим и за онези българи, които останаха извън пределите на страната – в областите Тракия и Македония”, каза Каракачанов.
С едноминутно мълчание и падане на колене гражданите почетоха паметта на Левски. Възпоминателните прояви в Карлово продължават и в понеделник със света литургия в църквата „Света Богородица”, където Васил Левски е служил като дякон.
Едната от управляващите партии - Националният фронт за спасение на България на вицепремиера Валери Симеонов, също отбеляза годишнината от гибелта на Левски. Те организираха шествие през центъра на столицата.