Липсата на маркировка и информационни и указателни табели е причината тримата туристи да се изгубят в участъка между хижа „Амбарица” и хижа „Добрила” и двама от тях да загинат, категорични са опитни планинари. В гъстата мъгла те са поели вместо към хижа „Добрила”, която е била само на час, час и половина път от тях, в посока към връх Малкия Купен.
Инцидентът е станал на около 100-тина метра от пътеката в стръмен улей. Туристите са били много изтощени от броденето без посока в мъглата в продължение на часове.
Миналия ден съпрузите от Ловеч пристигнали заедно със своя състудентка и близка семейна приятелка, която е от Варна. Тримата имали намерение да направят преход от „Амбарица” до „Добрила”. Скоро след като потеглили към „Добрила” обаче паднала гъста мъгла. Поради липса на указателни и информационни табели тримата поели в грешна посока. Те са разбрали, че са объркали посоката. Съпрузите от Ловеч се обадили на сина си, за да съобщят, че имат проблем. През това време те продължили да се движат. Жената се подхлъзнала и паднала в улей на около 100 метра от пътеката. Съпругът и веднага се спуснал след нея. Той обаче си счупил крака. Вероятно е имал и други травми. Предполага се, че жената е починала на място, а той след това.
След разговора с родителите си синът на ловчанлиите веднага поел към Балкана. Той сам открил телата на родителите си.
Липсата на указателни и информационни табели по билото на Балкана наистина е сериозен проблем, потвърдиха хижари от Централна Стара планина. Има колове, но няма табели с надписи и ако човек се изгуби няма как да се ориентира, особено в мъгла.
Десетки хора се губят всяка година, повечето имат късмет да се оправят. В този случай, ако по пътеката имаше нужните табели с информация, хората щяха да са живи и здрави, тъй като те са били само на час –час и половина от хижа „Добрила”, коментират планинари.