Три жертви и десетки потопени къщи след бедствието в Бургаско Три жертви, една жена в неизвестност и десетки потопени къщи – това е равносметката от водното бедствие в Бургаско. Седем каскадни язовира са със скъсани стени.
Две жени и възрастен мъж са починали в съня си, спели са на първия етаж на къщите си, когато придошлата вълна ги е заляла.
Цял ден спасителните екипи търсят жена от село Черни връх, мъжът ѝ е починал от инсулт.
Нито един от язовирите с повредени стени не е потенциално опасен за населението, обяви пред bTV областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.
Пет селища останаха без ток – Полски извор, Черни връх, Тръстиково, Резово и Синеморец.
Едно от сериозно пострадалите от потопа е село Равнец. Според местните хора управата на селото е пренебрегнала предупрежденията за опасно време.
„Проливен дъжд, баирите се свлякоха с вода и реките също се напълниха с вода. През нощта много вода отвсякъде, идва от двете реки. Трябва да се направи проверка и на горестоящите язовири над селото какво им е състоянието, преливниците как са работили, има ли там някакъв фал”, каза кметът на селото Христо Колев.
Силно засегнати то водното бедствие са и кварталите „Горно Езерово” и „Долно Езерово”.
Много от къщите в Карнобат също са наводнени, тъй като падналото количество дъжд е 100-178 литра на квадратен метър. В община Царево е преляла река Велека, хората от с. Кости са изведени навреме.
Свлачище усложни трафика по АМ „Тракия”. Земни маси са се свлекли както в аварийната, така и в активната лента.
Кризисен щаб ще изяснява причините за бедственото положение и щетите от него.
С хеликоптер на Гранична полиция беше направено облитане на района, за да се установи размерът на щетите и да се провери за бедстващи хора.
Трима министри бяха изпратени от премиера Бойко Борисов в засегнатите от наводненията места в Бургаска област, за да се запознаят със ситуацията, причинена от обилните дъждове.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще посетят засегнатите райони.