За тази зима община Карлово ще разполага с двойно повече консумативи – 240 тона солни запаси и пясък, утроено количество на химически смеси, ангажирани са повече техника (8 комбинирани машини и 8 снегорина). Това съобщиха от общината. Данните са били оповестени от кмета д-р Емил Кабаиванов на специална пресконференция днес. Фирмата-изпълнител е създала и по-добра организация на работата. Консорциумът е задължен да въведе във всички почистващи средства GPS устройства, за да могат те да бъдат наблюдавани и контролирани от звено „Инспекторат“, от кметовете на кметства и от общинският щаб, който отговаря за зимното поддържане.
Приет е и Оперативен план за сезон 2017/2018, в който има четири основни пункта. Това са град Карлово, град Калофер, село Розино и град Клисура, в които ще има денонощно дежурни служители, отговарящи за пътната обстановка. Създадена е организация за почистване и опесъчаване на спирки и райони с обществено значение (училища, детски градини, болнични центрове, църкви и гробищни паркове). Организирано е и почистването на подходите към Спешните центрове на болничните заведения и РДПБЗН. Актуализиран е списъкът на лица, нуждаещи се от хемодиализа. Организирана е постоянна връзка с хижи и Планинска спасителна служба в Карлово и Калофер. Организирана е постоянна връзка с кметовете на населени места за събиране на информация за състоянието на населените места и пътищата от общинската пътна мрежа.
Всички ръководители на учреждения, еднолични фирми, търговски дружества, собственици на имоти и управители на етажна собственост при снеговалеж и заледяване трябва да организират своевременно и постоянно почистване на прилежащите към имотите тротоари и работни площадки, съгласно Наредба за поддържане и опазване на обществения ред на територията на община Карлово.
Телефоните, на които гражданите могат да подават денонощно сигнали, свързани с пътната обстановка през предстоящия зимен сезон са: 0335/54 555 и 0896 686 704.
Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов е припомнил, че ниските температури, продължителното застудяване и тежкият снеговалеж през изминалия зимен сезон са довели до много неприятности и затруднения за гражданите на община Карлово, след което фирмата изпълнител е била глобена с 40 000 лева.
През есенно-зимния сезон на 2017/2018 година община Карлово организира и извършва зимно поддържане на около 370 км. общинска пътна мрежа, чрез снегопочистваща фирма консорциум „Чистота Карлово“ и ще направи всичко възможно да не допуска затрудненията от изминалата зима, е уверил кметът.