ПРЕДУПРЕЖДАВАМЕ: Чака се до 80 сантиметра сняг в неделя! Изваждайте шаловете, приготвяйте ботушите! Сняг ни чака от неделя, вещаят отново синоптиците.
До края на тази седмица се очаква понижаване на температурите и снеговалеж. Oще тази нощ облачността ще се увеличава и вплътнява. В района на зимните ни курорти Чепеларе и Пампорово ще завали сняг, а температурите утре ще са между минус 2 и 2 градуса. Утре времето ще бъде облачно за района на Пловдив.
В следобедните часове в Рило-Родопския масив ще завали дъжд, който преди полунощ ще обхване и централните райони. Ще духа слаб, а в югоизточните райони до умерен югозападен вятър.
Максималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса.
В петък започналото от запад увеличение на облачността ще обхване цялата страна. В Западна България още преди обяд ще завали дъжд, а до вечерта валежи ще има на много места в страната.
Вятърът ще е слаб, в Източна България - умерен от юг-югозапад и температурите ще са все още сравнително високи, минималните - между минус 2° и 3°, а максималните - между 5° и 10°.
В събота и неделя валежите ще продължат, в Южна България ще са значителни по количество. От северозапад ще нахлува студен въздух и с понижението на температурите в по-голямата част от страната дъждът ще премине в сняг.
В Североизточна България и по планинските проходи ще бъде ветровито и ще има условия за навявания и преспи. В югоизточните райони ще продължи да вали дъжд. В понеделник понижението на температурите ще продължи, в цялата страна и дневните ще са отрицателни. Все още ще превалява сняг. Очаква се снежна покривка между 20 и 80 сантиметра в различните части на страната, а още в неделя минималните температури да паднат до минус 13 градуса за района на Пловдив.
Вcички cтpoитeлни фиpми във Вeликo Tъpнoвo, чиятo тeхникa мoжe дa бъдe пpигoдeнa зa cнeгoпoчиcтвaнe, ca вдигнaти пoд тpeвoгa.
"Арктически студ и дебели преспи ще сковат България през уикенда и следващата седмица", прогнозират още синоптиците.
Януарската пролет от последните дни, в които температурите достигнаха до 15 градуса, ще си остане минало. Зимата ще напомни за себе си с истински преспи, които ще се натрупат през почивните дни. В събота сняг ще вали над голяма част от страната.
Още по-голям мраз ще настъпи през следващата седмица, когато снеговете ще спрат, но впоследствие температурите няма да се повишат, а ще започнат да падат още по-стремглаво. Минималните ще се сринат на минус 20 градуса, като е възможно на места да са и още по-ниски.
Следващата седмица се очакват изключително ниски температури и в Пловдив. Максималните също няма да надвишат нулата.