Багер бута мост над река Мъртвица край Дъбене, да се отпуше тапата от клони и наноси Багер бута мост над река Мъртвица край Дъбене, да се отпуше тапата от клони и наноси, довлечени от пороя. На мястото има фадрома и работници на строителна фирма, там е кметът на селото и част от общинското ръководство.
Днес следобед над Карлово, Дъбене и Баня се изля мощен порой, който препълни реките и наводни къщи и в трите населени места.
Река Мъртвица, която минава край Дъбене преля и водата напълни дворовете на къщите в ромската махала. Коритото бе почистено през май, но придошлите води носеха клони и наноси. Да се премахне тапата бутаме мостчето, обясни кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.
Стряма придойде в района на Баня и повлече огромно количество фекалии от кравеферма край брега. Разкаляният тор заля дворовете и улиците на ромския квартал на градчето. Хората са нещрек и следят непрекъснато нивото на водата, притестени, че може да ги отнесе.
Пороят причини сериозна авария на улица „Огоста” в Баня. Настилката е пропаднала, има предположения, че под нея може да е пропаднала и част и канализацията. Кметът на градчето Стамен Гешев е на мястото и търси решение на проблема.
Още в първите минути след спирането на пороя общината организира разчистване на улиците в Карлово от пясъка, който пороят изрови в продължение на час и половина. Кметът на Карлово Емил Кабаиванов поиска допълнително фадрома от ВМЗ – Сопот. От месец имаме готов цялостен проект за отводняване на дъбенското землище, който тази седмица ще внесем в Междуведомствената комисия за възстановяве и подпомагане, уточни той./Марица.бг