(ВИДЕО) Ремонтът на мемориален комплекс  Христо Ботев вече ще бъде факт Държавата ще отпусне 300 хиляди лева за спешен ремонт на мемориалния комплекс Христо Ботев в Калофер, който е в окаяно състояние. 30 години след неговото изграждане паметникът и стълбището, което води към него не са ремонтирани. Падащи отломки от паметника създават предпоставки за инциденти с хилядите туристи и гости, които посещават града. Поради липса на средства досега мемориалния комплекс не е бил ремонтиран, а стъпалата към паметника са разбити, плочите са разместени. Остра нужда от ремонт има и шадравана. Преди 1,5 година в него пострада дете.
Румен Стоянов - кмет на Калофер: "Шадраванът ще бъде в малко по друг вид, но пак ще бъде шадраван. Ние няма да изменим никаква конструкция тук. Гарантирам ви, че това нещо, което сега ще се случи ще бъде много по-добре не само за калоферци, но и за всички гости".
Кметът на Калофер получи уверение лично от премиера вчера по време на внасянето на събраните подписи с искане историята да не се променя, че средствата ще бъдат отпуснати в най-кратки срокове, за да започне ремонта
Румен Стоянов: "Те са целенасочени директно за кметство Калофер, но все пак ние ще си направим както е нужно през община Карлово обществена поръчка".
Жителите на града посрещат с голяма радост новината.Те споделиха, че с нетърпение очакват да отбележат тази година 140-та годишнина от смъртта на техния съгражданин Христо Ботев с реновиран комплекс.
Латинка Митова - жител на Калофер: "Като всеки един гражданин на Калофер бих се радвала това да се случи възможно най-скоро, защото Христо Ботев все пак е един национален герой достоен за подражание".
Антон Тонев: "Защото духът на Ботев трябва да се поддържа с години напред. Ботев е синоним на България".
Ремонтът на мемориалния комплекс се очаква да започне не по-късно от следващия месец.
Кметът на Калофер Румен Стоянов изразява своята голяма благодарност на министър председателя Бойко Борисов и на БНТ, която точно преди една година точно по това време първа алармира за проблема с комплекса и исканията на жителите на града.