(ВИДЕО) Дарение на ценни архивни документи получи Историческия музей в Карлово Дарение на цени архивни документи получи историческия музей в Карлово днес, по повод честването на 138 години от Освобождението на града. Ценните архиви са закупени с лични средства на общинския кмет Емил Кабаиванов и собственика на информационна агенция "Фокус" Красимир Узунов. Автентичен документ за построяване на железницата Карлово - Пловдив е един от най-ценните архиви, които ще обогатят експозицията на музея. Документът удостоверява, че изграждането на жп линия в онези години е било от изключителна важност за икономическото развитие на региона и целия обществен елит на Стремската долина е настоял това да се случи:
Мария Деянова - директор на Исторически музей в Карлово: "Тази инициатива за строежа на жп линията е била подкрепена тогава от всички представители на партиите в нашия град и от всички дружества, обществени дружества, които са съществували и функционирали тогава. Те са потърсили съдействието на едни много уважавани в България хора, които са родени тук, в долината и тук виждаме този инициативен комитет е подкрепен и от Иван Евстатиев Гешов, от Иван Вазов, от Борис Вазов, от д-р Димитър Киров, от инж. Васил Тантилов".
Другите две дарения са книга за Васил Левски от 1941-ва, издадена под редакцията на Стефан Каракостов, съдържаща събрани писма, статии и любими песни на Апостола на българската свобода, както и оригинален очерк от 1949-та с автор карловеца Никола Славчев, посветен на 100 годишнината от построяването на храма Свети Николай в града:
Мария Деянова, директор на Исторически музей в Карлово: "Интересен е защото в него са събрани спомени издирени от Никола Славчев за начина, по който е бил построен този храм, как тогава карловци са надхитрили османските власти, за да построят с такива големи размери храмът".
За първи път посетителите на музея ще могат да видят ценните експонати в навечерието на 19 февруари, когато се отбелязва годишнината от обесването на Васил Левски. Първоначално от историческия музей предвиждат, ценните архиви да бъдат изложени в тематична изложба свързана със след Освобождението на града, защото самите документи касаят събития след Освобождението.