Младежи превърнаха парк в най-якото място Парк „Войнишка майка” в Карлово стана якото място, което всеки ден събира деца, младежи и възрастни. Само за пет дни запуснатият и изоставен кът в края на улица „Хан Крум” и теренът около него се превърнаха в китен оазис със зони за отдих, спорт и развлечения. Това направиха доброволци от сдруженията БГ Бъди активен, Младежки и граждански инициативи в Розовата долина и живеещите във високите блокове на улиците „Хан Крум” и „Освобождение”. Кметът Емил Кабаиванов и общината подкрепиха тяхната инициатива.
След като парк „Войнишка майка” влезе в проекта, двете организации поканиха живеещите в района младежи и техните родители, баби и дядовци да кажат какво искат да се случи на това място. Няколко дни те записваха върху един винил идеите си за промяна на запустелия парк.
Преди по-малко от седмица паркът вече се изпълни с живот - младежи от Карлово и региона, от България, Украйна и Франция променяха за часове облика на мястото. 15-годишният Стефан Златинов, който само ден по-рано се върна от националния поход „По стъпките на Апостола”, Димитър Захарлиев и Евгени Мильов грабнаха четките и боядисаха с блажна боя стари автомобилни гуми. Така те станаха цветни табуретки, наредени около ниски дървени маси. А масите пък първоначално бяха дървени палети. Младежите разчертаха върху тях шахматна дъска и дъска за игра на табла, нарисуваха цветя и любими символи. 16-годишните близнаци Атанас и Златина Колеви от Войнягово се заеха да боядисат оградата на игрището за тенис. Наско се катереше по мрежата, за да достигне и най-високите места, Златина посвети часове усилен труд на по-ниските части на оградната мрежа. Да се включи в проекта на БГ Бъди активен и сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина”, от Етрополе в Карлово дойде Лилия Вучкова.
19-годишното момиче учи графичен дизайн в Милано. Тя раздели на три части стената на игрището и нарисува карловската роза, Балкана и водопада Сучурум. 23-годишната Тамила Бабак от Украйна вече цяла година участва в подобни проекти като доброволка и освен че полага много труд, тя научи български и намира все повече нови приятели./marica.bg