Бившият шеф на Стрямската бригада ген. Димитър Шивиков не е извършил длъжностно престъпление, давайки възможност на подчинени му военнослужещи да тренират футбол и така да станат армейски шампиони на страната. Той бе обвинен, че като ги е пускал да тренират футбол, е нарушил ритъма на физическата им подготовка. Обвинението беше повдигнато от Военноокръжната прокуратура в Пловдив.
Военният съд в Пловдив обаче прекрати наказателното преследване срещу генерала с мотива, че „постигнатите резултати на футболното първенство не са в разрез с интереса на службата, а, напротив, налице е издигане на физическите способности на участниците в армейското първенство по футбол, която натренираност е израз и на добра физическа форма, с цел изпълнение по-добре на войсковите задължение по носене на служба”.
По прекратеното на първа инстанция разследване ген. Шивиков беше обвинен и за участието на Военния оркестър в една сватба през 2014-а и откриването на ловния сезон през същата година. Разпитаните музиканти обаче обявили, че никой не ги е принуждавал да свирят на двете тържества, които, при това, се провели в почивен ден.
Генералът беше обвинен и че е организирал закупуването на задължителните за униформите на Сухопътните войски червени барети по частен път. В началото на 2015 г. станало ясно, че въпросните барети не може да се намерят във военните магазини и производството им е спряно, а те са задължителна част от униформата. Тогава Шивиков дал указания на командирите на подчинените му батальони да намерят фирми, които могат да произведат такива барети, и за ги закупят, а военните да си ги платят от раздадените ми от армията пари за униформи. Така и станало, документите бил оформени и няма данни нито за завишена цена, нито някой да е бил принуждаване да си купи барета по описания начин.
Така на 14 август т. г. съдът постановява, че не са налице данни за извършено престъпление и по шестте обвинения.
За септември пък ще бъде насрочено ново заседание по друго дело срещу Димитър Шивиков. То е по обвинение, че като е предоставял хора и техника за тържествата на Карлово, Карофер и Клисура, той е отслабил боеспособността на Блъгарската армия. По него се чакат нови експертизи, след като вещото лице, което твърдеше, че ген. Шивиков е трябвало да взима наем от 2 лв. на ден за черпак от полевата кухня, беше освободено заради липсата на диплома за висше образование.
Ген. Шивиков беше включен в листите за парламентарните избори на БСП. След като се оказа, че срещу него има 18 обвинения, Корнелия Нинова го извади от надпреварата.