Разкриха как са "сготвили" генерал Шивиков Скандален запис между двама висши военни на практика може да оневини подсъдимия по 13 обвинения бивш командир на 61-ва Стрямска бригада в Карлово ген. Димитър Шивиков. Във военния съд в Пловдив, където в сряда продължи делото с разпит на свидетели, защитникът на генерала – адвокат Иван Жерков, поиска към делото да се приложи записания със специални разузнавателни средства разговор.
В него говорят двама мъже. Единият е офицер от спец.службите към механизираната бригада, а другият вероятно е негов началник. Първият се оплаква, че генерал Шивиков им е попречил за нещо. „Шивика ни попречи”, казва офицерът от 61-ва бригада. В отговор другият мъж заявява: „Той за какво се мисли, ще го сготвиме и него. Ще го направиме на манджичка и ще го сипем в паничка”. По думите на адвокат Жерков „да сготвиш някого, означава да му направиш постановка”. Затова защитникът настоя записите, които са част от софийското дело на генерала, да бъдат приложени към доказателствата и в процеса в Пловдив.
Общо четирима военни от 61-ва стрямска бригада, една волнонаемна служителка и кметът на община Карлово Емил Кабаиванов бяха повикани като свидетели по продължаващия процес срещу ген. Шивиков в Пловдив. При вида на бившия си командир в съдебната зала служителите под пагон му отдадоха чест. Една от призованите свидетелки не се яви, тъй като била болна. До обяд показания дадоха двама от военните, които бяха разпитвани за използван агрегат на бригадата по време на проведен мотокрос, а волнонаемната служителка даде обяснения за организацията на друго мероприятие в Клисура. Разпитите на свидетели продължават и в следобедните часове в сряда, както и на следващия ден.
Генерал Димитър Шивиков е подсъдим в Пловдив по общо 13 обвинения. На старта на делото през февруари от Министерство на отбраната предявиха иск за 69 805 лева за нанесени щети. В сряда адвокатите на подсъдимия поискаха от тази сума да отпаднат 26 000 лева. Съдът ще се произнесе по исканията на защитата в отделно заседание./Монитор