На официална церемония, състояла се на площад „Васил Левски” в Карлово, министърът на отбраната Николай Ненчев, посрещна 31-ия контингент от състава на международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. „Днес посрещаме Вас, които ни заразявате с примера си за честност, доблестност и съпричастност. Гордея се с Вас”, каза министърът и обяви благородната кауза, която войниците ще подкрепят - да подпомогнат децата в реанимация.
Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов се обърна към участвалите в мисията български воини с думите: „Днес ние сме на едно знаково място, за нас карловци и за цяла България, пред паметника на най-великия българин – Апостолът на свободата. Искам, пред този паметник, на това свято място, да Ви благодаря от името на карловци, за това че Вие, с чест и достойнство изпълнявате своята основна мисия. С тази задача, която Вие изпълнихте в Афганистан, Вие гарантирате единството, целостта и стабилността на нашата родина – България. За това Ви благодаря, скъпи воини...Добре дошли и нека Бог да пази Вас и Вашите семейства. Бъдете здрави”, завърши приветствието си кметът. Той покани всички, от състава на мисията, които не са от Карлово догодина, на 18-ти юли да дойдат и заедно да отбележат 180 годишнината от рождението Апостола на българската свобода На тържествената церемония присъства Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, който отслужи молебен за здраве, благоденствие и успех.
Българският контингент е в състав от 110 военнослужещи с национален командир полковник Руси Русев, командир на екипа от съветници подполковник Марин Господинов от военно формирование 24150 – Стара Загора и командир на взвода за охрана от състава на международната мисия лейтенант Славена Желязкова от 61-ва Стрямска механизирана бригада.
На официалното посрещане присъстваха още: заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, командващият съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев, бригаден генерал Груди Ангелов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, народният представител Никола Хаджийски, заместник-областният управител на област Пловдив Георги Пилев, висши офицери, общински съветници, кметове на населени места, близки и роднини на войниците и много граждани на град Карлово.