Расте търсенето на уникалния продукт, който изобретиха двамата компютърни специалисти от Хисаря. Причината е, че печките, които произвеждат двамата отопляват без да замърсяват въздуха. Технологията позволява да се използва и много по-малко количество дърва 39- годишният Живко Стефанов видял как работи така наречената ракетна печка в еко селище в България преди осем години. Бил впечатлен от принципа на работа и това, че от комина на къщата, отоплявана с такава печка, излиза водна пара и въглероден двуокис:
Живко Стефанов: "Тука имаме горивна камера, която издържа над 1000 градуса температура, термоизилирана е, позволява първичния огън да създаде по-висока температура. Първо имаме много по-добро изгаряне и второ имаме много по-добро топлоотделяне, което я прави от 2 до 3 пъти по - икономична от нормална печка".
Живко и партньорът му решили да реализират идеята в градски условия. Започнали да произвеждат ракетните печки преди 4 години в гараж. Първо наложили продукта извън България:
Живко Стефанов: "Голяма част от хората разбират, първо смисъла от това да гориш по-малко дърва и второ това, че наистина въздухът ни е мръсен благодарение на това, че половината от населението се отоплява на дърва и въглища и, че могат да допринесат лично за почистването на въздуха ".
В момента към този вид печки проявяват интерес клиенти от 16 държави. Според Живко Стефанов България има реалната възможност да се превърне в световен лидер в това производство:
Живко Стефанов: "Това означава нови работни места, това означава съпътстващи индустрии да започнат да се развиват ..."
За да успеят да отговорят на голямото търсене, двамата мъже от Хисаря вече обмислят как да развият бизнеса. Първо ще наемат подходящо помещение за производствена база:
Живко: "Имаме интерес от цял свят, от дистрибутори, които чакат да започнем серийно производство, така че да започнат да ни дистрибутират, т.е. нашиян пазар е отдавна решен. Ако някой пожелае да закупи вашата технология готови ли сте да я продадете? - това е идеята всъщност всички да започнат да използват такава технология дали да я купят от нас или ще си направят усилията сами да я разработят, това вече е въпрос на колегите".
Компютърният специалист посочи, че основно ще произвеждат печки за отопление на помещения с площ от 25 и 40 кв.метра. В момента изработват ракетна печка с водна риза.